ACTIVITEITEN

ACTIVITEITEN

44 jaar

Hoe ist? Fist

In de carnavalstraditie behoort een feestelijke opening van het carnavalsseizoen. Het carnavalsseizoen start op de 11e van de 11e en duurt tot en met de carnavalsdagen. In Berkel-Enschot vieren we dit op het Hoe ist? Fist. Voorheen op het Malle Muze Fist.
Een gezellig feest waarbij iedereen welkom is om samen, na een lange periode, weer met elkaar carnaval te vieren.
De avond staat in het teken van de start van het carnavalsseizoen. Hierbij mogen de volgende onderdelen natuurlijk niet ontbreken: live carnavalsmuziek van orkesten uit Knollevretersgat, presentatie van de Jeugdprins(es) en gevolg, de Prins, Adjudant, Raad van Elf en Lijfwacht en de bekendmaking van het Boerenbruidspaar (welke tijdens carnaval in d’n onecht wordt verbonden).

De presentatie van de Prins, Adjudant en Raad van Elf is ook ieder jaar een spannend moment. Is het bestuur er weer in geslaagd om een volledige raad van elf te formeren? En zo ja, wie zitten er dan (nog) in..? En wie zwaait komend jaar de scepter over Knollevretersgat tijdens carnaval? Op ludieke wijze zal op deze vragen antwoord worden gegeven.
Zin om alvast in de stemming te komen? En ook benieuwd naar de Prins, Adjudant en leden van de Raad van Elf? Graag verwelkomen we iedereen op het Hoe ist? Fist. Toegang is uiteraard gratis!!

Het Bruisende Knollebal

De Prins uit Knollevretersgat is tijdens het Bruisende Knollebal, omstreeks half december, samen met zijn Adjudant en de Raad van Elf gastheer voor vele gasten en orkesten uit Knollevretersgat en omliggende dorpen.

Vele bevriende stichtingen en verenigingen uit de omgeving geven acte de presence om de Prins te feliciteren en een eerste aftrap te geven voor een nieuw carnavalsseizoen. Elk jaar is het weer een gezellig en druk feest met veel leut, weerzien met oude bekenden en fantastische muziek.
Daarnaast is al vele jaren een traditie in Knollevretersgat dat het Boerenbruidspaar tijdens het Bruisende Knollebal wordt losgeschoten. Het losschieten met karbiet is van oudsher een gebruik om boze geesten met veel lawaai weg te jagen zodat het toekomstige bruidspaar een gelukkig huwelijk gaat hebben. Het paar zal tijdens carnaval voor één dag in de onecht worden verbonden.

Knollegeblaos

Samen met de horeca ondernemers en verschillende carnavalsorkesten organiseert de SOK het Knollegeblaos. Een prachtig initiatief vanuit het overleg tussen de genoemde partijen.

Iedere 3e zondag van januari dweilen verschillende orkesten met uit Knollevretersgat en de wijde omgeving met huifkarren door de straten van Berkel-Enschot om bij verschillende horecagelegenheden hun nummers ten gehore te brengen.

Lol, veel live carnavalsmuziek en een fantastische sfeer zijn gegarandeerd!   

Knollekesfist

De tegenhanger voor de jeugd van het Bruisend Knollebal. Vele jeugdraden uit de omgeving worden door onze eigen Jeugdprins(es) ontvangen op het Knollekesfist om samen te feesten en vrienden te maken.

Met een afwisselend programma, lekkere carnavalsmuziek en spellen maken de kids er een onvergetelijke middag van.

Tonpraoten

Tonpraoten in Knollevretersgat staat al jaren lang garant voor succesvolle hilarische avonden. Top tonpraoters uit de regio en sinds jaren ook weer echte Knollevreters in de ton met echte en oprechte verhalen en belevenissen uit het dorp. De commissie Tonpraot zal er samen met alle tonpraoters zeker voor zorgen dat de sfeer en gezelligheid net zoals de afgelopen jaren gegarandeerd is. Wie nog twijfelt moet echt eens navraag doen bij de grote schare aanwezigen van de afgelopen jaren.
Met namen als Rob Scheepers, Peter van der Maas, Christel van den Dungen, Arthur van de Kwartel, Wichard de Benis, Alex Wintermans en zeker niet te vergeten Joris van de Pas alias ‘Vupke’ en Vincent van Rijsewijk hebben er de afgelopen jaren alleen maar toppers in de ton gestaan. Dus laat je verrassen, geniet van de actuele en bijzondere buuts, mooie en ingewikkelde woordgrappen en kom met vrienden, familie en kennissen naar het Tonpraoten in Knollevretersgat.
Zet alvast voor de komende jaren in je agenda: De vrijdag en zaterdag in de week voor carnavel: Tonpraoten in Knollevretersgat!!!

Kaarten zijn beschikbaar in de websjop op deze website.

Opening Carnaval

Op zaterdagochtend gaat carnaval in Knollevretersgat officieel van start. Iedereen is welkom bij deze feestelijke opening bij Boerderij Denissen. Onze Prins zal de sleutel van ons mooie dorp overhandigd krijgen door een hoogwaardigheidsbekleder uit onze regio. Hij zal daarna tijdens de carnavalsdagen met flair de scepter gaan zwaaien over Knollevretersgat. Ook een groot aantal muzikanten zal aanwezig zijn om het geheel van een gezellig deuntje te voorzien. Traditiegetrouw zal deze happening worden afgesloten met de onthulling van De Knol, het symbool van Knollevretersgat, en het serveren van de overheerlijke Knollesoep.

De Optocht

Ieder jaar met carnaval trekt, traditiegetrouw, op zaterdagmiddag een bonte opstoet door de straten van Berkel-Enschot. Langs de route verzamelen zich vele duizenden mensen om dit ‘feest op straat’ te aanschouwen en mee te vieren. De deelnemers van jong tot oud en van individuen tot grote groepen, laten zich van hun beste kant zien.
Iedereen kan zich aanmelden voor de optocht. Tijdens de optocht zal een kundige jury alle deelnemers beoordelen op verschillende aspecten zoals de herkenbaarheid van het thema, sfeer, de reactie van het publiek en de uitstraling. Voor meer informatie over de optocht en voor inschrijvingen zie de button ‘De Optocht’ op de homepage.

Kom kijken en / of doe mee!

Carnavalsviering

Volgens een goede traditie vindt op carnavalszondag in de St. Caeciliakerk te Enschot de carnavalsviering plaats. Daar zal de Pastoor ons op zijn geheel eigen wijze weer voorgaan.
In een sfeervol versierde kerk zullen de Prins en zijn gevolg op de muzikale klanken van ons eigen volkslied “Ik hou van Berkel-Enschot” een overvolle kerk binnenkomen. Het koor In Between zal daarnaast zorgdragen voor de verdere muzikale invulling.

Voor een goede combinatie van sfeer, inhoud, muziek en dat alles overgoten met een carnavalesk sausje, moet u dus op zondagochtend tijdig in de kerk in Enschot zijn. De historie leert namelijk dat het altijd een druk bezochte viering is! Na de viering worden alle kerkgangers door het bestuur van de SOK uitgenodigd om gezellig na te praten onder het genot van een kop koffie en een heerlijk Brabants worstenbroodje bij Boerderij Denissen.
U bent allemaal van harte uitgenodigd.

Ameezing Blaosfist

Ooit in een ver verleden is het Koffieconcert van start gegaan op winkelcentrum Eikenbosch. Inmiddels heeft het evenement een nieuwe naam gekregen, maar de opzet is traditiegetrouw ongewijzigd gebleven.

Nu jaren later komen nog steeds op maandagochtend alle orkesten uit Knollevretersgat met heel veel inwoners bijeen om in een ontspannen sfeer en onder het genot van een lekker kopje koffie bij te praten en te genieten van alle muzikale klanken. De opstart van de laatste twee dagen van carnaval in Knollevretersgat is terecht niet meer weg te denken uit het jaarlijkse programma.
Het moge dus duidelijk zijn dat het Ameezing Blaosfist een zeer gezellig evenement is waar veel mensen op af komen en wat je als carnavalsliefhebber zeker niet mag missen.

De Boerenbruiloft

Traditiegetrouw vindt in Knollevretersgat de boerenbruiloft plaats met alles erop en eraan. Een bruid, bruidegom, getuigen, cadeaus, huwelijksvoltrekking en receptie. Maar… het is allemaal nep. Het boerenbruidspaar wordt tijdens het Hoe Ist? Fist gepresenteerd aan Knollevretersgat en tijdens het Bruisende Knollebal wordt het bruidspaar vervolgens losgeschoten. Tijdens carnaval worden ze voor één dag in de onecht verbonden.
Elk jaar worden een andere bruid en bruidegom gekozen en wordt uit hun directe omgeving een ‘familie’ samengesteld die het feest meeviert. Een jarenlange traditie in Knollevretersgat die we nog jaren in stand willen houden.

Kindercarnaval

Maandagmiddag met carnaval staan alle jeugdige Knollevreters en Knollevreterinnekes te trappelen van ongeduld. Het Kindercarnaval wordt gevierd met een groots springkussenspektakel in Sporthal ‘t Ruiven. Daarnaast is er nog ruimte om te voetballen, hossen en andere leuke spelletjes te spelen.
In hun mooiste outfit lekker hossen, snoepen en genieten de kids van dit spektakel. Heerlijk ongestoord carnaval vieren alleen met kinderen.
Spiegeltje, spiegeltje aan de hand, welk kindje is het mooist verkleed in Knollevretersgat-land?
Voor de ouders, opa’s en oma’s is het sportcafé in carnavalssfeer. Dus ook u staat niet langs de kant.

De Prinsenborrel

Elk jaar tijdens carnavalsmaandag brengen we samen met de Prins een toost uit tijdens de Prinsenborrel. Een vast onderdeel in het SOK carnavalsprogramma waarbij de Prins Carnaval van Knollevretersgat  graag met al zijn genodigden maar zeker ook alle belangstellenden het glas heft (liever gezegd “het Prinsenborreltje”), op een tot dan toe ongetwijfeld zeer geslaagd carnaval én op alles wat vanaf dat moment nog komen gaat.

In een heerlijke carnavaleske sfeer, welke mede verzorgd zal worden door diverse carnavalsorkesten, zullen we opnieuw het enthousiasme van de Prins en zijn gevolg kunnen ervaren.
Dus bij deze de uitnodiging om in zo groot mogelijk getale aanwezig te zijn om onze Prins de waardering te geven die hij verdient!
Graag tot ziens, graag tot bij de Prinsenborrel!!

55+Carnaval

Onze carnavalsvierders van 55+ worden uiteraard niet vergeten door de SOK. Deze groep heeft aan het begin gestaan van carnaval in Knollevretersgat. Stichting Openbaar Karnaval Berkel-Enschot Heukelom organiseert al sinds jaar en dag het 55+Carnaval (voorheen Seniorencarnaval).
De afgelopen jaren waren een groot succes. Een volle zaal met 55 plussers die zich helemaal hadden uitgedost. Onder het genot van een lekker drankje en hapje bijkletsen met oude en nieuwe vrienden en vriendinnen. Dit mag u echt niet missen. Op muziekgebied is er voor elk wat wils, hedendaagse muziek en natuurlijk muziek uit de goede oude tijd.
Lekker een dansje wagen zonder de hossende jeugd. Vergeet niet de Prins ten dans te vragen. Want de Prins en zijn gevolg brengen uiteraard ook elk jaar een bezoek aan dit bijzondere evenement.
Voel jezelf niet te oud of te jong voor dit fantastische evenement. Het gaat tenslotte om de saamhorigheid en gezelligheid. Laat zien dat carnaval in Knollevretersgat voor alle leeftijden is.
Graag tot ziens bij het 55+Carnaval !!!

nieuwsgeel

STEENTJE BIJDRAGEN