ACTIVITEITEN

ACTIVITEITEN

44 jaar

Hoe ist? Fist

In de carnavalstraditie behoort een feestelijke opening van het carnavalsseizoen. Het carnavalsseizoen start op de 11e van de 11e en duurt tot en met de carnavalsdagen. In Berkel-Enschot vieren we dit op het Hoe ist? Fist. Voorheen op het Malle Muze Fist.
Een gezellige feestavond waarbij iedereen welkom is om samen, na een lange periode, weer met elkaar carnaval te vieren.
De avond staat in het teken van de start van get carnavalsseizoen. Hierbij mogen de volgende onderdelen natuurlijk niet ontbreken: live carnavalsmuziek van orkesten uit Knollevretersgat, de bekendmaking van het Knollepaar (welke tijdens carnaval in d’n onecht wordt verbonden) en uiteraard de presentatie van de Prins, Adjudant, Raad van 11 en het gevolg voor het voorliggend carnavalsseizoen.
De presentatie van de Prins, Adjudant en Raad van Elf is ook ieder jaar een spannend moment. Is het bestuur er weer in geslaagd om een volledige raad van 11 te formeren? En zo ja, wie zitten er dan (nog) in..? En wie zwaait komend jaar de scepter over Knollevretersgat tijdens carnaval? Op ludieke wijze zal op deze vragen antwoord worden gegeven.
Zin om alvast in de stemming te komen? En ook benieuwd naar de Prins, Adjudant en leden van de Raad van 11? Graag verwelkomen we iedereen op het Hoe ist? Fist. Toegang is uiteraard gratis!!

Het Bruisende Knollebal

De Prins uit Knollevretersgat is tijdens het Bruisende Knollebal, omstreeks half december, samen met zijn Adjudant en de Raad van Elf gastheer voor vele gasten en orkesten uit Knollevretersgat en omliggende dorpen. Vele bevriende stichtingen en verenigingen uit de omgeving geven acte de presence om de Prins te feliciteren en een eerste aftrap te geven voor een nieuw carnavalsseizoen. Elk jaar is het weer een gezellig en druk feest met veel leut, weerzien met oude bekenden en fantastische muziek.
Daarnaast is al vele jaren een traditie in Knollevretersgat dat de boerenbruid tijdens het Bruisende Knollebal wordt losgeschoten. Het losschieten met karbiet is van oudsher een gebruik om boze geesten met veel lawaai weg te jagen zodat het toekomstige bruidspaar een gelukkig huwelijk gaat hebben. Het paar zal tijdens carnaval voor één dag in de onecht worden verbonden.

Tonpraoten

Tonpraoten in Knollevretersgat staat al jaren lang garant voor succesvolle hilarische avonden. Top tonpraoters uit de regio en sinds jaren ook weer echte Knollevreters in de ton met echte en oprechte verhalen en belevenissen uit het dorp. De commissie Tonpraot zal er samen met alle tonpraoters zeker voor zorgen dat de sfeer en gezelligheid net zoals de afgelopen jaren gegarandeerd is. Wie nog twijfelt moet echt eens navraag doen bij de grote schare aanwezigen van de afgelopen jaren.
Met namen als Rob Scheepers, Peter van der Maas, Christel van den Dungen, Arthur van de Kwartel, Wichard de Benis, Alex Wintermans en zeker niet te vergeten Joris van de Pas alias ‘Vupke’ en Vincent van Rijsewijk hebben er de afgelopen jaren alleen maar toppers in de ton gestaan. Dus laat je verrassen, geniet van de actuele en bijzondere buuts, mooie en ingewikkelde woordgrappen en kom met vrienden, familie en kennissen naar het Tonpraoten in Knollevretersgat.
Zet alvast voor de komende jaren in je agenda: De vrijdag en zaterdag in de week voor carnavel: Tonpraoten in Knollevretersgat!!!

Wil je er zeker van zijn dat je toegangskaartjes hebt? Bestel dan nu je toegangskaarten via de webshop op deze webpagina. Ga hier naar de webshop.

Opening Carnaval

Op zaterdagochtend gaat carnaval in Knollevretersgat officieel van start. Iedereen is welkom bij deze feestelijke opening bij Boerderij Denissen. Onze Prins zal de sleutel van ons mooie dorp overhandigd krijgen door een hoogwaardigheidsbekleder uit onze regio. Hij zal daarna tijdens de carnavalsdagen met flair de scepter gaan zwaaien over Knollevretersgat. Ook een groot aantal muzikanten zal aanwezig zijn om het geheel van een gezellig deuntje te voorzien. Traditiegetrouw zal deze happening worden afgesloten met de onthulling van De Knol, het symbool van Knollevretersgat, en het serveren van de overheerlijke Knollesoep.

De Optocht

Ieder jaar met carnaval trekt, traditiegetrouw, op zaterdagmiddag een bonte opstoet door de straten van Berkel-Enschot. Langs de route verzamelen zich vele duizenden mensen om dit ‘feest op straat’ te aanschouwen en mee te vieren. De deelnemers van jong tot oud en van individuen tot grote groepen, laten zich van hun beste kant zien.
Iedereen kan zich aanmelden voor de optocht. Tijdens de optocht zal een kundige jury alle deelnemers beoordelen op verschillende aspecten zoals de herkenbaarheid van het thema, sfeer, de reactie van het publiek en de uitstraling. Voor meer informatie over de optocht en voor inschrijvingen zie de button ‘De Optocht’ op de homepage.
Na de optocht vindt de prijsuitreiking plaats in De Druiventros omstreeks 17.30 uur.
Kom kijken en / of doe mee!

Carnavalsviering

Volgens een goede traditie vindt op carnavalszondag in de St. Caeciliakerk te Enschot de carnavalsviering plaats. Daar zal Diaken van Kuijk ons op zijn geheel eigen wijze weer voorgaan.
In een sfeervol versierde kerk zullen de Prins en zijn gevolg op de muzikale klanken van ons eigen volkslied “Ik hou van Berkel-Enschot” een overvolle kerk binnenkomen. Het koor In Between zal daarnaast zorgdragen voor de verdere muzikale invulling.

Voor een goede combinatie van sfeer, inhoud, muziek en dat alles overgoten met een carnavalesk sausje, moet u dus op zondagochtend tijdig in de kerk in Enschot zijn. De historie leert namelijk dat het altijd een druk bezochte viering is! Na de viering worden alle kerkgangers door het bestuur van de SOK uitgenodigd om gezellig na te praten onder het genot van een kop koffie en een heerlijk Brabants worstenbroodje bij Boerderij Denissen.
U bent allemaal van harte uitgenodigd.

Het Koffieconcert

Ooit in een ver verleden is het Koffieconcert van start gegaan op winkelcentrum Eikenbosch. Nu jaren later komen nog steeds op maandagochtend alle orkesten uit Knollevretersgat met heel veel inwoners bijeen om in een ontspannen sfeer en onder het genot van een lekker kopje koffie bij te praten en te genieten van alle muzikale klanken. De opstart van de laatste twee dagen van carnaval in Knollevretersgat is terecht niet meer weg te denken uit het jaarlijkse programma.
Het moge dus duidelijk zijn dat het Koffieconcert een zeer gezellig evenement is waar veel mensen op af komen en wat je als carnavalsliefhebber zeker niet mag missen.

De Boerenbruiloft

Sinds jaar en dag vindt in Knollevretersgat de boerenbruiloft plaats met alles erop en eraan. Een bruid, bruidegom, getuigen, cadeaus, huwelijksvoltrekking en receptie. Maar… het is allemaal nep. Het boeren bruidspaar wordt tijdens het Malle Muze Fist gepresenteerd aan Knollevretersgat en tijdens het Bruisende Knollebal wordt de bruid vervolgens losgeschoten. Tijdens carnaval worden ze voor één dag in de onecht verbonden.
Elk jaar worden een andere bruid en bruidegom gekozen en wordt uit hun directe omgeving een ‘familie’ samengesteld die het feest meeviert. Een jarenlange traditie in Knollevretersgat die we nog jaren in stand willen houden.

Kindercarnaval

Zondagmiddag met carnaval staan alle jeugdige Knollevreters en Knollevreterinnekes te trappelen van ongeduld. Het Kindercarnaval wordt gevierd met een groots springkussenspektakel in Sporthal ’t Ruiven. Daarnaast is er nog ruimte om te voetballen, hossen en andere leuke spelletjes te spelen.
In hun mooiste outfit lekker hossen, snoepen en genieten de kids van dit spektakel. Heerlijk ongestoord carnaval vieren alleen met kinderen.
Spiegeltje, spiegeltje aan de hand, welk kindje is het mooist verkleed in Knollevretersgat-land?
Voor de ouders, opa’s en oma’s is het sportcafé in carnavalssfeer. Dus ook u staat niet langs de kant.

De Prinsenborrel

Elk jaar tijdens carnavalsmaandag brengen we samen met de Prins een toost uit tijdens de Prinsenborrel. Een vast onderdeel in het SOK carnavalsprogramma waarbij de Prins Carnaval van Knollevretersgat en de Rommelpot graag met al zijn genodigden maar zeker ook alle belangstellenden het glas heft (liever gezegd “het Prinsenborreltje”), op een tot dan toe ongetwijfeld zeer geslaagd carnaval én op alles wat vanaf dat moment nog komen gaat.

In een heerlijke carnavaleske sfeer, welke mede verzorgd zal worden door diverse carnavalsorkesten, zullen we opnieuw het enthousiasme van de Prins en zijn gevolg kunnen ervaren.
Dus bij deze de uitnodiging om in zo groot mogelijk getale aanwezig te zijn om onze Prins de waardering te geven die hij verdient!
Graag tot ziens, graag tot bij de Prinsenborrel!!

55+Carnaval

Onze carnavalsvierders van 55+ worden uiteraard niet vergeten door de SOK. Deze groep heeft aan het begin gestaan van carnaval in Knollevretersgat. Stichting Openbaar Karnaval Berkel-Enschot Heukelom organiseert al sinds jaar en dag het 55+Carnaval (voorheen Seniorencarnaval).
De afgelopen jaren waren een groot succes. Een volle zaal met 55 plussers die zich helemaal hadden uitgedost. Onder het genot van een lekker drankje en hapje bijkletsen met oude en nieuwe vrienden en vriendinnen. Dit mag u echt niet missen. Op muziekgebied is er voor elk wat wils, hedendaagse muziek en natuurlijk muziek uit de goede oude tijd.
Lekker een dansje wagen zonder de hossende jeugd. Vergeet niet de Prins ten dans te vragen. Want de Prins en zijn gevolg brengen uiteraard ook elk jaar een bezoek aan dit bijzondere evenement.
Voel jezelf niet te oud of te jong voor dit fantastische evenement. Het gaat tenslotte om de saamhorigheid en gezelligheid. Laat zien dat carnaval in Knollevretersgat voor alle leeftijden is.
Graag tot ziens bij het 55+Carnaval !!!

Jeugdcarnaval

In 2010 is er binnen de SOK een jeugdcommissie geformeerd om meer aandacht te besteden aan deze doelgroep voor, tijdens en na carnaval. Door de horeca en buurtverenigingen in Knollevretersgat wordt al veel voor de jeugd georganiseerd. Daarnaast heeft de SOK ook een eigen Kindercarnaval. Deze activiteiten richten zich echter vooral op de leefdtijdscategorie 2-12 jaar.
Voor de jeugd van 12 – 16 jaar was er in Berkel-Enschot weinig te beleven tijdens carnaval.
Dit is een van de redenen dat de jeugdcommissie de handen ineen heeft geslagen met in eerste instantie De Druiventros, om speciale avonden voor deze groep te organiseren: Teenz @ Druif! Later hebben verschillende carnavalsgroepen en De Druiventros Berkel Beeft en Enschot Trilt opgezet zodat er voor de jeugd ook echt plaats is in carnaval vierend Knollevretersgat!

In 2013 is door de Jeugdcommissie de laatste hand gelegd aan een onderwijsprogramma dat gericht is op carnaval in Berkel-Enschot. Dit programma is erop gericht om de jeugd meer te informeren over, en te betrekken bij, het carnavalsfeest. Jaarlijks wordt dit programma aangeboden bij de verschillende basisscholen en wordt er gewerkt aan uitbreiding / verbetering van het programma.
Daarnaast is er sinds 2013 sprake van een apart onderdeel bij de optocht: De Jeugdopstoet. Voorafgegaan door de Jeugdprins(es) en zijn/haar gevolg trekt een bonte stoet van jeugdige deelnemers op wagens / karren of gewoon te voet, voor de ‘gewone’ carnavalsoptocht uit. Op deze manier is er meer aandacht voor de jeugdige deelnemers en hopen we op een steeds groter / langer wordende jeugdopstoet!
Mocht je leuke ideeën of zin hebben om deze commissie te ondersteunen, neem dan even contact op met het bestuur via sok@knollevretersgat.nl

nieuwsgeel

STEENTJE BIJDRAGEN