OVER DE SOK

OVER DE SOK

De Stichting Openbaar Karnaval Berkel-Enschot, Heukelom heeft zich vanaf haar oprichting in 1976 ten doel gesteld om het openbare carnavalsleven in Berkel-Enschot en Heukelom te bevorderen. Om dit te bereiken organiseert de stichting allerlei openbare carnavalsfestiviteiten voor alle doelgroepen in Knollevretersgat. Daarnaast zorgt de SOK met de samenstelling van een Raad van 11 onder aanvoering van een Prins en Adjudant voor een officieel en representatief tintje aan de beleving van carnaval.

Uiteraard kan de SOK al het bovenstaande niet alleen. Daarom zijn we ontzettend blij met de vele carnavalsliefhebbers, vrijwilligers, orkesten, horeca en andere betrokkenen die sinds jaar en dag meehelpen om openbaar carnaval in Knollevretersgat in ere te houden. Berkel-Enschot en Heukelom zijn dorpen met hun eigen karakter, waar carnaval al meer dan 30 jaar gevierd wordt. Als het aan de SOK ligt zal carnaval nog decennialang op een georganiseerde en openbare manier gevierd worden. En dat voor een steeds grotere groep carnavalsvierders!

Het bestuur van de stichting Openbaar Karnaval bestaat op dit moment uit de volgende personen: Martijn Baarendse (voorzitter), Maaike Reuser en Corné Berkelmans (secretaris), Jason van Erve (penningmeester), Vincent de Water, Regine van Rijsewijk. Deswegwenst sluit de Adjudant van de Prins als afgevaardigde namens de Raad van Elf ook aan bij het bestuur, vanaf het moment van de bekendmaking van de Prins, Adjudant, Raad van elf en lijfwachten (Hoe ist? Fist) tot het volgende Hoe ist? Fist.

Het bestuur werkt nauw samen met diverse activiteitencommissies voor de organisatie van het openbare carnaval in Knollevretersgat. Voor alle openbare door de SOK georganiseerde activiteiten klik hier en voor alle SOK commissies klik hier.
Stichting Openbaar Karnaval is trots op haar grote schare vrijwilligers die allemaal op hun eigen manier een belangrijke rol spelen in het realiseren van openbaar carnaval in Knollevretersgat. Vanaf deze plaats een groot DANKJEWEL!!

Carnaval is van de inwoners van Berkel-Enschot en Heukelom. Dus als iemand leuke, vernieuwende ideeën heeft en samen met ons hier invulling aan wil geven, dan horen wij dat graag. Ook als er opmerkingen zijn of zaken nog beter kunnen, wil het bestuur dit graag horen. Kortom, laat het ons weten! Klik HIER voor het contactformulier!!

ONTSTAAN SOK

Hoe het begon…
Hoewel carnaval een heel oud verschijnsel is, kwam het in Berkel-Enschot pas laat op gang. Voor zover bekend, was de eerste initiatiefnemer die het carnavalsfeest nieuw leven in blies de familie Leermakers. Zij organiseerde in 1963 carnavalsfeesten in De Lekpot. Het was meteen één groot succes want per avond werden er zeker 300 honderd kaarten verkocht!

Den Groaten Haomer
Het succes van De Lekpot werkte aanstekelijk, want Knollevretersgat kreeg in 1968 een heuse carnavalsvereniging: Den Groaten Haomer. Deze “club” werd opgericht in Café Concordia bij Frans en Jeanne Vromans. De naam Den Graoten Haomer is ontstaan toen op een dag een houthakker een grote knoest meebracht. Deze knoest werd het symbool van Den Groaten Haomer. Ook de Prins kreeg de naam Knoest.

De S.O.K. 
1976 werd een historisch jaar voor wat betreft het carnaval: de S.O.K. (Stichting Openbaar Karnaval) werd opgericht. Deze stichting zou er niet alleen voor zorgen dat het carnaval, onder toeziend oog van de Prins, in goede banen werd geleid, maar dat er ook andere carnavaleske activeiten georganiseerd werden, zoals het Malle Muze Fist en het Tonpraoten. Over het allereerste carnaval dat door de S.O.K. geleid werd, schreef Frits Knibbeler (toenmalig voorzitter van de S.O.K):

“Zo gaat dan karnaval 1977 van start. Een start die voor Berkel-Enschot -het Knollevretersgat- historisch is. Voor het eerst immers heeft karnaval in onze gemeenschap het karakter van een officieel gebeuren. De eerste dorpsprins en de eerste dorpsraad zijn daar de uiterlijke kenmerken van”. (…) “De voorbereidende werkzaamheden zijn achter de rug. Onze Prins, Fons den Irste en zijn gevolg staan voor de niet geringe taak het georganiseerde naar buiten te brengen. Wij wensen hen daarbij veel succes. Inwoners van Knollevretersgat een goed karnaval 1977”.

Het ontstaan van de naam Knollevretersgat
Na de oprichting van de SOK op 24 augustus 1976 moest er ook voor Berkel-Enschot een carnavaleske naam bedacht worden. Om er meer mensen bij te betrekken werd een prijsvraag uitgeschreven – in de Nieuwe Schakel.

Voorwaarden:
– de naam mocht niet gekoppeld zijn aan enkel Berkel of aan Enschot
– niet kwetsend zijn
– er moest iets creatief van te maken zijn
– de naam moest – liefst historisch – “gemotiveerd” worden
– naam mocht niet al in de regio voorkomen

Er kwamen diverse reacties binnen. Uiteindelijk moest gekozen worden tussen: KNOLLEVRETERS(GAT) EN KEIENBIJTERS(GAT) “Gat” zou ook durp kunnen zijn.
De keuze viel op Knollevretersgat. In een boekwerk binnen de heemkundekring wordt de knol als een culinaire lekkernij omschreven en bij dat verhaal wordt Heukelom genoemd. Dus in Heukelom waren knollevreters en Heukelom maakte deel uit van de gemeente. Bijkomend voordeel (waarschijnlijk!) lekker neutraal, niks teveel Berkel, niks teveel Enschot. De inzender was Theo Brekelmans en die is later daarvoor ook onderscheiden.

Den-Graoten-Haomer027

nieuwsgeel

STEENTJE BIJDRAGEN