RESUMÉ

RESUMÉ

03.01.2016Het aftellen kan beginnen…!

Na de laatste keer aftellen, men heeft er zelfs een nationaal aftelmoment van gemaakt rondom de jaarwisseling, is het nu tijd om af te gaan tellen naar het volgende nationale volksfeest voor onder de rivieren: Carnaval 2016!
Allereerst wens ik alle Knollevreters, Knollevreterinnekes, Rommelpotters en Rommelpotterinnekes een fantastisch, gezond en bovenal carnavalesk 2016 toe!

Er zijn weer een aantal weken verstreken na mijn eerste resumé, dus hoog tijd om weer eens terug te blikken op onze belevenissen:
In de afgelopen weken hebben we tussen de pepernoten, de kerstballen en oliebollen weer volop carnaval gevierd in Knollevretersgat bij het Bruisend Knollebal of bij diverse uitbezoeken bij bevriende stichtingen en carnavalsverenigingen. Zo zijn we op bezoek geweest bij onze vrienden van Un Kirke We Anders op hun UKWA-Fist bij de Zevengeitjes in Tilburg. Het was een enorm gezellige avond die eindigde buiten bij het kampvuur waar twee orkesten samen aan het ‘jammen’ waren en waar wij bovenuit probeerde te zingen en lallen. Wat een fantastische sfeer was dat!
In datzelfde weekend hebben we een bezoek gebracht aan CV de Narretjes op hun elf-elf bal in december. De Narretjes zijn op ieder carnavalsfeest in de omgeving graag geziene gasten, aan wie wij uiteraard graag een bezoek brengen wanneer zij zelf een feestje geven. Hierna zijn we, na een korte tussenstop in de naastgelegen danszaal bij Van Opstal waar we een dansje hebben gewaagd, doorgereden naar het Prinsenbal van SKU in Udenhout. Hier zijn we getuigen geweest van de presentatie van de nieuwe prins van d’n Haozepot: Prins Gert-Jan d’n Irste. Redelijk op tijd zijn we vervolgens weer huiswaarts gekeerd omdat de volgende dag het Bruisend Knollebal op het programma stond.
Bruisend Knollebal

11.00 uur op de zondag nadat we al twee avonden flink carnaval hadden gevierd buiten de dorpsgrenzen stond iedereen al weer spik en span, fris en fruitig maar vooral bol van de energie weer paraat. Eerst werden we op de gevoelige plaat vastgelegd door onze Hoffotograaf Bas Haans voor het Raadsplaatje in De Knollevreter, en na een korte lunchbreak stonden we klaar om onze eerste gasten van deze middag te ontvangen; De Zotte Mulders uit Oisterwijk. Al snel stroomde de zaal vol met gasten uit Knollevretersgat en (ver) daarbuiten. De commissie Bruisend Knollebal had alles op alles gezet om er een memorabele carnavalsmiddag van te maken en hierin zijn ze, mijn inziens, voor wel 110% in geslaagd!
Het was Carnaval met een hoofdletter C! Als kers op de taart presenteerde Fiesta Servessa hier ook hun nieuwe CD: ‘Mag ik met u hossen?’. Deze CD moet ervoor gaan zorgen dat heel Knollevretersgat en de Rommelpot de carnavalssfeer al in huis heeft voor carnaval daadwerkelijk is begonnen: alles voor een goede voorbereiding! Een aantal sponsoren hebben, in samenwerking met de SOK, ervoor gezorgd dat deze CD gratis, huis aan huis, wordt verspreid in De Knollevreter; de carnavalskrant die 23 januari wordt bezorgd. Het enthousiasme spatte van zowel de mannen van Fiesta Servessa als de springende en feestende menigte die bij Arbies Beachhouse zich inmiddels had verzamelt.
Het laatste hoogtepunt van deze prachtige dag was het losschieten van het Knollywood-bruidspaar Mo’neeq Golly en Mike McSOK. Na een korte introductie op het podium namen zij alle aanwezigen mee naar buiten waar het losschieten plaats kon vinden. Na een paar harde knallen uit de melkbussen en een heus vuurwerkspektakel liep de dag op zijn einde. Ik heb tot diep in de nacht zitten terugdenken, foto’s terug zitten kijken, facebookberichten beantwoord en zitten nagenieten van deze fantastische dag, van dit fantastische weekend. Hoe we er met z’n allen telkens weer in slagen om een mooi feest te bouwen is bijzonder om te zien en om mee te maken.

Het laatste uitbezoek van het jaar 2015 was een bezoek aan carnavalsvereniging De Duuzendpoten. Een mooie vereniging uit Goirle die zich inzet voor het openbare carnavalsfeest in Goirle en daarbuiten. Het was een gezellige, warme avond waarbij de spa rood, in mijn geval, rijkelijk vloeide… Na een wedstrijdje ‘wie heeft het eerste zijn pul van 1,5 liter op’ had ik genoeg voor de rest van de hele avond…

Zo liep het jaar 2015 op zijn einde en leven we nu inmiddels al weer een aantal dagen in 2016. Nog maar een paar weken en dan is het carnaval! Binnen de SOK wordt er door veel commissies ontzettend hard gewerkt om alles weer op tijd op orde te krijgen zodat we met z’n allen weer onbezorgd kunnen gaan genieten. Ik wil iedereen ontzettend veel plezier toewensen met alle voorbereidingen op het feest der feesten.
Succes en alaaf!

Prins Martijn d’n Irste

07.12.2015 We zijn los!

Het carnavalsseizoen is alweer een paar weken oud. Wat begon met een fantastisch en bovenal verrassend Malle Muze Fist heeft tot op heden al verschillende hoogtepunten gekend. Tijd om de tussentijds de balans eens op te maken en terug te blikken op alles wat al op ons pad is geweest, maar vooral nog komen gaat!
Start carnavalsseizoen

Waar het carnavalsseizoen voor velen op 11-11 of bij het Malle Muze Fist daadwerkelijk van start is gegaan, zijn bij ons de carnavalsgevoelens al wat eerder aangezwengeld. Alleen al de voorpret, het brainstormen over leuke ideeën en het om de tuin leiden van iedereen was alleen al de moeite waard. Als episch slot van deze voorbereidingstijd kwam het Malle Muze Fist. Tijdens het druk bezochte muziekfestijn waren de verbaasde reacties dan ook niet van de lucht. En na, of eigenlijk tijdens, het MMF wist ik het zeker: Samen met alle Knollevreters, Knollevreterinnekes, Rommelpotters en Rommelpotterinnekes, mijn Adjudant Gert-Jan, de heren van de Raad van Elf en de hele hofhouding gaan we er een fantastisch feest van maken.
Bezoeken uit- en thuis!

In de tussentijd hebben we al de nodige bezoeken afgelegd bij zowel bevriende verenigingen en stichtingen in de omgeving als binnen ons eigen Knollevretersgat. We zijn gestart met een uitbezoek naar CCS Schoenlapperslaand (Waalwijk) waar wij Stadprins Ruud en zijn Adjudant Niels de felicitaties uit Knollevretersgat hebben overgebracht, tezamen met een kist met 55 paor schoenen, omwille van het 55 jarig jubileum van de Stichting. Hierna zijn we weer in de auto’s gestapt om getuigen te zijn van de presentatie van de Opperstalplekker en zijn/haar gevolg in Goirle. Uiteraard hebben wij direct Opperstalplekker Michel en zijn Adjudant Patrick gefeliciteerd met de benoeming.

Toen werd het zondag 22 november… De datum waarop al geruime tijd bij vele Knollevreters en Knollevreterinnekus met dikke letters in de agenda stond: Jubileum De Bullekus 33 jaar! Dans- en partycentrum Van Opstal deed haar naam deze middag en avond eer aan. De Bullekus zijn jarig en dat mag iedereen weten! Het was een knotsgezellige middag met orkesten uit Knollevretersgat, de Rommelpot en daarbuiten. Op naar de volgende 33 jaar!
Het laatste uitbezoek dat we tot dusver hebben gehad was een informeel bezoek aan Carnavalsstichting Zevenbergen die hun 55 jarig jubileum vierde in een grote tent in het centrum van het dorp. (Waar kennen we dit toch van…!) Het was een prachtig carnavalsfeest met gasten en artiesten uit heel Brabant. Stop….en door!

Bijzondere momenten
Naast de bijzondere uit- en thuisbezoeken hebben we in de afgelopen periode ook een aantal bijzondere momenten beleefd. Tijdens het Malle Muze Fist heb ik, namens de SOK, onze pastoor Pieter Scheepers bedankt voor alles wat hij voor Knollevretersgat en haar inwoners heeft betekend in de afgelopen 10 jaar dat hij pastoor is geweest in onze parochie. Daarnaast heeft het ‘Koningskoppel’ van vorig jaar ‘Vincent en Jos’ gezorgd voor een ludiek ‘dank-je-wel’ dat zeker door alle aanwezigen zeer werd gewaardeerd en in de minste plaats door Pieter zelf. Eind november was de SOK dan ook aanwezig bij de afscheidsvieringen die plaatsvonden in Berkel en in Enschot om Pieter voor de laatste keer uit te zwaaien. We zullen Pieter missen en zijn opvolger Juan van Eijk met open armen verwelkomen in ons midden.

Op de agenda
Komend weekend staat er weer een hoogtepunt voor Knollevretersgat op het programma: Het Bruisend Knollebal. Tijdens dit feest, op zondagmiddag 13 december bij Arbies Beachhouse ontvangen we een groot aantal bevriende carnavalsvierders van binnen en buiten onze dorpsgrenzen. Daarnaast presenteren we deze middag de Jeugdraad van Knollevretersgat. Wie wordt de nieuwe Jeugdprins(es) en wie wordt Adjudant(e)? Maar ook het Knollywood-bruidspaar, Mo’Neeq Golly en Mike Mc SOK, is van de partij en zal in stijl worden ‘losgeschoten’. Het programma start om 13.00 uur, zorg dat u dit niet mist! Iedereen is welkom.
Kortom: we zijn los! Het carnavalsseizoen is losgebarsten en we zitten in de opmaat naar de mooiste feestdagen van het jaar! Driewerf alaaf!

Met carnavaleske groet,

Prins Martijn d’n Irste

21.02.2015 Knollevretersgat bruist, groeit en bloeit!

Carnaval 2015 is definitief voorbij. Het zit erop, maar wat hebben we genoten van een meer dan fantastisch carnaval. We hebben absoluut gezien wat we zochten!

Carnaval leeft, bruist, groeit en bloeit in Knollevretersgat. Tijdens de optocht was het drukker dan ooit, zowel in deelnemers als toeschouwers, de kroegen dampten met het dweilen, de kerk was tot de laatste plaats bezet, oude drukke tijden herleefden bij al die kindercarnavals, bij het seniorencarnaval moest de zaal vergoot worden. Een prachtige en hele enthousiaste Jeugdraad van Elf met Jeugdprins Karel d’n Irste en Adjudante Anouk voorop schitterden volop. Een prachtig nieuw carnavalssymbool, een stalen Knol was het meest gefotografeerde object tijdens de afgelopen vier dolle dwaze dagen. Er is geen wanklank gevallen, de lol en de leut stond voorop. Ik heb duizenden blije, vrolijke carnavaleske gezichten gezien. Heerlijk gewoon, dat is genieten pur sang en het nagenieten gaat nog heel lang door! Kijkt u vooral nog eens naar die prachtige foto’s van Hoffotograaf Bas Haans op deze site. Het was echt kleurrijk, gevarieerd, creatief maar vooral heel veel feest en blijheid!

Maar wat ging het weer snel. Tussen de eerste stap in de bus op vrijdag en de ontmanteling op dinsdag leek maar hele korte tijd te zitten. Na een prachtig voorseizoen zijn we op vrijdagochtend echt van start gegaan. We hebben alle basisscholen van Knollevretersgat bezocht om carnaval te vieren. Helaas begaf onze bus het vroeg in de middag. Deze ging wel achteruit, maar niet meer vooruit. Onze Hofsjeffeur Henk van Lent wist de bus vanaf Groot Berkeloo in één keer, met heel veel bochtjes en omzeilen van obstakels achteruit van Groot Berkeloo naar de Garage Van de Sande in de Molenstraat te sturen. Wat een ongelofelijke actie van onze Henk. Chapeau sjeffeur!

Via een reeks van hoogtepunten zoals de opening, optocht, dweilen, carnavalsmis, (vele) kindercarnavals, bezoek aan Skôn Orre Gat (Oirschot), prachtig koffieconcert, Boerenbruiloft, bezoek gehandicapten, ontbindingsfeest, huisbezoeken, bezoek Torentjeshoef, seniorencarnaval, bezoek fist van d’n Dwaoze Dweil in de Rommelpot en menig verrassingsbezoek eindigden we bij de ontmanteling op dinsdagavond. Het was een aaneenschakeling van vrolijke, feestelijke, indrukwekkende en soms ook ontroerende momenten.
Tot en met zondagmiddag werden we een groot deel van de dag vergezeld door Jeugdprins Karel d’n Irste met zijn Adjudante Anouk, Jeugdraad en Lijfwachten. Wat een fantastisch stel kids zijn dat zeg.

Bovenstaand is een opsomming van een hele reeks activiteiten. Achter de schermen wordt er door het SOK bestuur en diverse commissies bijna een heel jaar lang gewerkt om alles goed georganiseerd te krijgen. Het feit dat carnaval dan zo grandioos gevierd wordt en zo goed verloopt, is het allergrootste compliment dat al die vrijwilligers, deelnemers, toeschouwers en Horeca kan krijgen. Knollevretersgat kan heel erg trots zijn op deze manier van carnaval vieren. Ik ben in ieder geval een hele trotse ex-Prins en ik weet zeker dat ik ook namens mijn ex-Adjudant Jos, de Raad van Elf, Lijfwacht en hofhouding spreek.
Zonder iemand tekort te willen doen, wil ik een bijzonder compliment uitdelen aan onze Technische Commissie. Zij hebben, net als vele anderen, ongelofelijk veel werk verzet. Niet alleen aan de Prinsen- en Jeugdprinsenwagen, maar ook aan het versieren van het dorp met prachtige banieren. De meeste bewondering werd echter geoogst met de nieuwe Knol, ons Knollevreteriaans carnaval symbool. Wanneer je tijdens carnaval tientallen keren de vraag krijgt of de Knol niet altijd kan blijven staan, dan is wel duidelijk hoe zeer dat gewaardeerd wordt.

Tijdens het kindercarnaval van de BAB hoorde ik: ,,Glorieuze carnavalstijden zijn aangebroken in Knollevretersgat”. Het is prachtig om te horen. Daarom wil ik alle Knollevreters en Knollevreterinnekes, Rommelpotters en Rommelpotterinnekes feliciteren met deze fantastische editie van carnaval. We hebben het samen gevierd en daar mogen we enorm trots op zijn. Een dikke proficiat en ik wens iedereen een geweldig nageniet seizoen toe!

Driewerf alaaf,

Ex-Prins Vincent d’n Irste

09.02.2015 Nagenietend carnaval in!

Het is vreemd maar heel erg lekker tegelijk. Terwijl carnaval nog moet beginnen, zijn we nu al volle bak aan het nagenieten. Zaterdag barst het feest echt los, maar ik heb er met mijn adjudant, Raad van XI, lijfwacht, hofhouding en bestuur al een magnifiek voorseizoen vol hoogtepunten opzitten. Een kleine greep hieruit: Een prachtig kolderiek Knolleconcert samen met Harmonie Concordia en Stichting VOTO, twee gierende tonpraotavonden, een bruisend Knollebal waarbij de zaal tot de nok toe gevuld was, de Jeugdraad op het podium met Frans Bauer en gisteren samen met de Jeugdraad en Van Heukelom met 75 (!) man sterk naar De Tunnelplekkers geweest. Daarnaast zijn we veel op bezoek geweest bij bevriende verenigingen samen met orkesten. En dan is er nog samen met de Raad en Jeugdraad van de Ballefrutters en Opper en Adjudant van De Vattebieren een clip opgenomen in De Efteling. Deze komt vrijdag voor carnaval op het YouTube kanaal van de Efteling te staan. Een persoonlijk hoogtepuntje zijn de TV opnames geweest met Ferry van de Zaande voor Omroep Tilburg. Dit wordt op carnavalsdinsdag uitgezonden.

We hebben al heel veel carnavalsenthousiasme gezien en beleefd. Het mooiste ligt echter nog voor ons! Vanaf vrijdag gaat de Prinsencape om en die gaat niet meer af voor dinsdagavond. Het is al veel en vaak gezegd, maar toch wil ik het nog een keer herhalen. Carnaval wordt alleen mogelijk gemaakt wanneer al die vrijwilligers de handen uit de mouwen steken en de schouders eronder zetten. Iedereen die op één of andere manier in een commissie of bij een bandje zit, actief voor de optocht is of op welke manier dan ook bijdraagt aan carnaval in Knollevretersgat: op voorhand 1000x dank! In het bijzonder maak ik een diepe buiging voor de bestuurders van het SOK. Alle energie en elke vrije minuut steken ze de organisatie van het openbare carnaval. Dat verdient een enorme pluim! Dankzij de inzet van al deze kanjers kunnen alle Knollevreters en Knollevreterinnekes en alle Rommelpotters en Rommelpotterinnekes vier dagen lang onbezorgd en vooral goed verzorgd carnavallen.

Het is aftellen, ons dorp is al fantastisch geel blauw versierd, de carnavalskoorts heerst, we gaan zien wè we zuuke, namelijk mekaar in een prachtige vrolijke carnavalsoutfit. Onze Jeugdraad, met Jeugdprins Karel voorop, kan evenmin nauwelijks meer wachten. Wat een prachtig stel is dat zeg! We gaan elkaar hopelijk veelvuldig treffen op de klanken van menig carnavalskraker. We zijn er helemaal klaar voor. Via deze weg wens ik iedereen, mede namens mijn Adjudant Jos, de Raad van XI, Lijfwacht, Hoffotograaf, Hofsjeffeur en de rest van de Hofhouding een denderend kleurrijk grandioos carnaval toe!

Tot snel, tot alaaf!

Prins Vincent d’n Irste van Knollevretersgat

05.01.2015 Nog maar 6 weken…

Beste Knollevreters en Knollevreterinnekes, Rommelpotters en Rommelpotterinnekes,

Voor iedereen een heel gelukkig, fantastisch, carnavalesk maar bovenal gezond 2015 gewenst! Op dit moment tellen we af naar de echte feestdagen, namelijk carnaval 2015 in Knollevretersgat en wijde omgeving.
De voorbereidingen zijn alweer in volle gang. Vele commissieleden zijn hard aan het werk om er wederom een onvergetelijk carnaval van te maken. Wat te denken van een heus KNOLLECONCERT op 30 januari! Muziekvereniging Concordia, toneelvereniging VOTO en het SOK Berkel-Enschot-Heukelom zijn druk met de repetities en voorbereidingen. Het belooft weer een onvergetelijke avond te worden.
Maar ook de Tonpraoters zijn geboekt voor 6 en 7 februari. De carnavalsbandjes repeteren stevig en links en rechts is carnaval al echt begonnen. Zo ook voor ons. Wekelijks zijn we op pad om de vriendschapsbanden met bevriende verenigingen, bandjes en omliggende dorpen en steden te onderstrepen en aan te halen.

De Jeugdraad, dit jaar onder aanvoering van Jeugdprins Karel d’n Irste en Adjudant Anouk, kan nauwelijks wachten tot het carnaval is. Wat een mooie enthousiaste groep is dat zeg. Helemaal compleet, inclusief twee lijfwachten. Een van de hoogtepunten met carnaval is het bezoek aan alle basisscholen in Knollevretersgat. Met daarbij de excellente Knollekapel als Hofkapel. In de Knollekapel spelen jonge muzikanten, samen met ervaren muzikale rotten. Het zorgt werkelijk voor blauw geel kippenvel om dat geheel bij elkaar te zien. Als er nog muzikale kinderen zijn die een instrument spelen, meld je rustig aan bij het SOK. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

De komende weken gaan we met de Raad van 11 en diverse Hofkapellen regelmatig op pad om het Knollevreteriaanse carnavalsvirus verder te verspreiden. We nodigen iedereen van harte uit om mee te gaan. Wekelijks staan er uitbezoeken gepland, dus met het grootste genoegen nodigen we u uit om aan te sluiten in onze blauw gele polonaise.

Rest mij -om op voorhand- aan al die vrijwilligers, al helpende handen, groot of klein, optochtdeelnemers, bandjes, carnavalsclubs, het bestuur, commissieleden en iedereen die op welke manier dan ook bijdraagt aan carnaval in Knollevretersgat een groot woord van dank uit te spreken. Zonder jullie staat alles stil. Voor de komende weken wens ik jullie heel veel voorpret op weg naar een geweldig carnaval 2015 onder het motto: ‘Naa zie’k wè’k zuuk’
Vóór de feestdagen hebben we lekker wèrrum gedraaid, de komende weken komen we verder op stoom om half februari een heerlijk carnaval te gaan vieren. Graag tot snel, tot alaaf!

Driewerf alaaf en met een carnavaleske groet,

Prins Vincent d’n Irste

08.12.2014 Voorpret

Carnaval 2015 ligt voor de meeste nog ver voor ons. Over een dikke drie maanden gaat het zottenfeest van start. Voor ons niet. We zitten er al middenin. Voor het tweede jaar op rij mag ik het carnaval in Knollevretersgat voorgaan en daar ben ik ongelofelijk blij mee. Samen met alle Knollevreters, Knollevreterinnekes, Rommelpotters en Rommelpotterinnekes, mijn Adjudant Jos, de raad van Elf en de hele hofhouding gaan we er weer een fantastisch feest van maken. De voorbereidingen zijn in volle gang en de lol spat er al vanaf. Dat belooft weer wat!

Na het Malle Muze Fist zijn we met de Raad van Elf inmiddels alweer bij drie bevriende verenigingen op bezoek geweest. Na De Vattebieren en De Stalplekkers waren we afgelopen zaterdag bij onze buren van de Haozenpot te gast. In hun 44 jarige jubileumjaar zwaait Prins Rick d’n Irste opnieuw de scepter. Ditmaal met Adjudant Gertjan aan zijn zijde.

Komend weekend staat er weer een absoluut hoogtepunt voor Knollevretersgat op het programma. Het Bruisend Knollebal staat voor de deur. Tijdens dit feest op zondagmiddag 14 december in Het Raadhuis ontvangen we een grandioos aantal bevriende carnavalsvierders van binnen en buiten onze dorpsgrenzen. Het is een heel druk programma, maar oh zo gezellig. En iedereen is uitgenodigd!

De Jeugdraad 2015 van Knollevretersgat wordt bekend gemaakt. Wie wordt de nieuwe Jeugdprins(es) en wie wordt Adjudant(e)? Wie zitten er in de Jeugdraad en wie worden de lijfwachten? Maar ook het Boerenbruidspaar Wijntje en Lijntje worden traditioneel losgeschoten. Ontmoet veel Oud-Prinsen en geniet van prachtige Knollevreteriaanse klanken.

Het mag duidelijk zijn, we hebben er weer zin in als nooit tevoren. Niet alleen carnaval 2015 wordt prachtig, de weg ernaartoe ook! Driewerf alaaf!

Met carnavaleske groet,

Prins Vincent d’n Irste

07.03.2014 In een woord: GEWELDIG

Carnaval 2014: Wat was het prachtig! Het carnavalsstof is neergedaald, de geel blauwe spullen liggen weer op zolder en we gaan weer over tot de orde van de dag. Maar van binnen blèrt Ferry van de Zaande gewoon door, de lalalala’s toeteren nog in mijn hoofd en op elk muziekje gaan de handjes weer wapperen. Want, wat waren het magnifieke dagen! Bekijk nogmaals de foto’s op de website (complimenten Bas!!!!) en speel de hele film van carnaval nog eens af. Dan is wel duidelijk dat Knollevreters en Knollevreterinnekes en Rommelpotters en Rommelpotterinnekes een bevoorrechte volkje is dat we dit zo met elkaar hebben mogen vieren, de lol en gein spatte er vanaf. Niet alleen met carnaval, maar ook in het voortraject vanaf het Malle Muze Fist en zelfs daarvoor al.

Alle bezoeken, de aandacht die we hebben mogen geven, maar ook zelf hebben gekregen, het warme contact met alle bandjes, vrijwilligers, de Jeugdraad, alle Knollevreters en Knollevreterinnekes en Rommelpotters en Rommelpotterinnekes, de horeca, de bevriende verenigingen en al die andere carnavalsgekken. Samen met al die honderden mensen hebben we een aantal dolle fantastische dagen gemaakt en meegemaakt. Het was Carnaval met een hoofdletter. Ik ben er ongelofelijk trots op dat ik dit jaar, samen met Jeugdprins Bram d’n Irste, de veren op de steek mocht dragen! Terwijl de roes plaats maakt voor de dagelijkse dingen, merk ik dat al het enthousiasme en de warmte die we mochten ontvangen me echt raken.

We hebben elkaar hier de afgelopen dagen op vele manieren al vele malen voor bedankt, dus dat ga ik niet herhalen. Wel wil ik daar nog iets aan toevoegen. Nu de steken weer opgeborgen zijn en iedereen met een grote glimlach kan terugdenken en –kijken wil ik mijn enorme waardering voor het bestuur en het gevoerde beleid van de afgelopen jaren toch graag benoemen. Gisteren bij het haringhappen zei een dame dat ze ziet dat carnaval in Knollevretersgat echt in de lift zit. Dat bevestigt volledig mijn gevoel (en ik weet ook dat van anderen). Die opwaartse beweging is niet toe te schrijven aan één of twee personen, maar aan het jarenlang consequent, zorgvuldig en zonder verslapping blijven bouwen aan iets moois. Met Manfred als Vurzittert heeft het hele bestuur hier keihard aan gewerkt. Chapeau, chapeau, chapeau, dank, dank, dank en svp doorgaan, svp doorgaan, svp doorgaan!!!

Met de wetenschap dat elke dag die nu verstrijkt carnaval 2015 weer een dag dichterbij brengt, koester ik de belevingen van Carnaval 2014! Op naar een prachtig carnaval 2015 met het heerlijke motto ‘Naa zie’k wè‘k zuuk!’

Met een hartelijke, carnavaleske groet,

Ex Prins Vincent d’n Irste van Knollevretersgat

03.02.2014 Carnavalskoorts

Het is februari en dat betekent dat carnaval razendsnel dichterbij komt. Gelukkig maar, want we staan met een hele ploeg te popelen. Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik heb de koorts te pakken. Carnavalskoorts wel te verstaan. Terwijl heel voorzichtig het prachtige geel-blauw bij menig Knollevreter en Knollevreterinneke weer van zolder gehaald wordt, zijn we met de Raad van Elf al volop in de stemming. Wekelijks gaan we op uitbezoek bij bevriende dorpen, steden, gaten en gehuchten. Eén ding is duidelijk, we zijn niet de enige die er zin in hebben. Wat een mooie verbroederingen vinden plaats en wat geweldig om al die mensen te mogen ontmoeten.

De komende weken worden de puntjes op de i gezet. De acties voor het Jeugdcarnaval worden uitgezet, de opstoet georganiseerd, de horeca treft voorbereidingen, de krant wordt gedrukt en op nog vele vele andere fronten wordt er achter de schermen hard gewerkt. De bouwers aan wagens zijn druk, de kostuums worden genaaid en de laatste slogans bedacht. De koorts neemt toe, het verlangen naar carnaval nog harder. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 februari staat de ton klaar voor twee prachtige avonden Tonpraoten. Eerlijk is eerlijk, het Prinsenbloed gaat hier heel veel sneller van stromen. Dat mag bekend zijn. Het is al jaren een absoluut hoogtepunt in de opmaat naar de vier dolle dagen.

Carnaval in Knollevretersgat kent in 2014 op voorhand al een geweldig hoogtepunt. De eerste Jeugdraad uit de geschiedenis van ons prachtige dorp zal zich deze carnaval onder aanvoering van Jeugdprins Bram d’n Irste en zijn Adjudante Hilke laten zien. Een prachtig span enthousiaste kids die de koorts ook te pakken hebben. U snapt, samen met mijn Adjudant Jos, Raad van Elf, lijfwachten, hofhouding, SOK bestuur en alle vrijwilligers willen we dit feest dolgraag met alle Knollevreters en Knollevreterinnekes vieren. Uit de grond van ons hart hopen we zoveel mogelijk mensen op zoveel mogelijk plaatsen te ontmoeten om samen een prachtig feest te vieren.

De Knollevretersvlag gaat uit, de slingers in de lamp, de ballonnen aan het plafond, we schrijven het op de keukendeur, de confetti wordt geknipt. Op naar een prachtig onvergetelijk carnaval. Dat kan niet anders als we met z’n allen ons oh zo vrolijke en enthousiaste blauw gele Knollevretersbloed door onze aderen laten stromen. De komende weken laten we de koorts nog even lekker stijgen onder ons motto: As gij gaot, gok meej! Wij gaon en hopelijk gaon jullie in grote getallen mee!
Alaaf, alaaf, alaaf!

Prins Vincent d’n Irste

30.12.2013Aftellen

Het aftellen is nu echt begonnen. Niet alleen naar het nieuwe jaar, maar ook naar carnaval. Nog 62 dagen vanaf het moment dat ik dit schrijf tot de officiële opening van carnaval 2014. Het vraagt nog veel voorbereiding van tientallen vrijwilligers, maar toch durf ik al te stellen: Wat zijn we er klaar voor!

Tijdens het Bruisend Knollebal op 8 december is onze eerste Jeugdraad ooit gepresenteerd. Onder het toeziend oog van de Raad van Elf, ouders, bandjes en carnavalsvrienden uit de hele regio stelde Manfred van Zeeland als voorzitter van het SOK, de lijfwachten, raadsleden en natuurlijk Jeugdprins Bram d’n Irste en zijn Adjudante Hilke aan het publiek voor. In een snikhete zaal ging keer op keer gejuich op. Jeugdprins, Adjudante, Jeugdraad en Lijfwachten werden meteen door tal van verenigingen gefeliciteerd en onderscheiden. Een warmer welkom is haast niet mogelijk. Wat een rijkdom is het om samen met dit jeugdig enthousiasme naar carnaval 2014 toe te werken. Niet te vergeten is de Boerenbruid ook nog losgeschoten en is de Boerenbruiloft volle bak in voorbereiding.

Verder zijn we bij tal van bevriende verenigingen op bezoek geweest om bij de presentatie van de nieuwe Prinsen en Oppers uit de regio te zijn. De stemming onderling is opperbest, de ‘ludieke cadeaus’ vliegen een ieder om de oren en het enthousiasme blijft groeien. Er wordt vooral heel veel gelachen, gezongen, gedanst en gefeest. Het belooft een feest te worden in Knollevretersgat en omgeving om nooit te vergeten! Daar komt het prachtige nieuws dat we een nieuwe Hoffotograaf mogen begroeten nog bovenop. Dit jaar gaat Bas Haans alle mooie, geinige, ontroerende en andere hoogtepunten op de gevoelige plaat vastleggen. Bas, van harte welkom. Wat zijn we blij met jou!

In de aanloop naar het eerste weekend van maart staan er nog tal van activiteiten op stapel. Vele uitbezoeken bij bevriende verenigingen staan ons te wachten. Maar onderschat niet wat er achter de schermen aan werk verzet wordt om alles tijdens carnaval gladjes te laten verlopen. Honderden uren worden besteed om onze carnavalsglossy De Knollevreter in elkaar te zetten. De advertentieverkoop is gereed. Maar ook het programma voor de Raad van Elf wordt in elkaar gezet, de voorbereidingen voor twee fantastische Tonpraot avonden, het Koffieconcert, Kinder- jeugd- en seniorencarnaval, de carnavalsmis, de Opstoet, Boerenbruiloft en nog vele andere evenementen en organisatorische zaken zijn in volle gang. Knollevretersgat kan, dankzij vele vrijwillige handjes, uitzien naar een mooi carnaval 2014.

Het mag duidelijk zijn, we hebben er ongelofelijk veel zin in. Nog heel even en 2014 is begonnen. Dan begint voor ons het echte aftellen naar de ‘andere Feestdagen’. As gij gaot, gòk meej. Wij gaon sowieso. Wil je een keer mee op uitbezoek? Van harte welkom, laat het weten en sluit aan! Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

Voor nu, een fijne jaarwisseling en een gezond, gelukkig en carnavalesk 2014 gewenst!
Tot snel, tot Alaaf!
Prins Vincent d’n Irste

02.12.2013 -De kop is eraf!

Inmiddels ligt het Malle Muze Fist alweer zo’n drie weken achter ons. Het feest waar Nonsjalaant het winnende carnavalslied voor 2014 speelde. Natuurlijk was er ook de presentatie van de complete Raad van 11 en Lijfwachten. Voor mijn Adjudant Jos en mij was dit ook het moment dat eindelijk bekend mocht worden dat we Prins en Adjudant mogen zijn dit jaar. Wat een feest, wat een warmte en wat een enthousiasme is ons toegevallen. Het is een geweldige start van een lang seizoen. Carnaval valt laat dit jaar, maar dat weerhoudt ons er absoluut niet van om volop te carnavallen.

Een dag na onze installatie mochten we meteen aan de bak. Komend jaar heeft Knollevretersgat namelijk voor het eerst in de geschiedenis een echte JEUGDRAAD. Het is werkelijk magnifiek hoe al die SOK vrijwilligers dit voor elkaar hebben gekregen. Chapeau! Op deze zondagmiddag na het Malle Muze Fist zijn de JEUGD PRINS(ES) zijn of haar ADJUDANT(E), de leden van de jeugdraad en de lijfwachten gekozen. Een hele mooie middag, waarvan de uitslag op 8 december bij de officiële installatie tijdens het Bruisend Knollebal bekend gemaakt wordt. Het wordt een bijzonder moment, waar ik enorm naar uitkijk. Als eerste Prins in de geschiedenis van Knollevretersgat heb ik namelijk de eer om vergezeld te worden door de Jeugdraad.

Het bezoek van twee weken geleden aan onze vrienden van CV De Vattebieren in Kruikenstad vormde de vuurdoop voor mijn Adjudant en mij. Daar werd bekendgemaakt dat Opper Frank d’n Irste en zijn Adjudant Bas deze bruisende carnavalsvereniging voorgaan dit jaar. Het werd een prachtig feest met vele, vele bekenden. Afgelopen vrijdag op pad naar CV De Bükenoters in Loon op Zand. Daar werd op ludieke wijze bekend gemaakt dat Prins Jan d’n Irste en Adjudant Patrick de scepter zwaaien komend seizoen. Opnieuw was het een feest der herkenning van carnavalsvrienden uit de regio.

De kop is eraf. De eerste weken hebben mijn Adjudant en ik al volop genoten. Hopelijk kunnen we dat de komende maanden steeds intenser gaan doen in de opmars naar Carnaval. Dat Genieten met een hoofdletter G willen we heel graag samen met zoveel mogelijk mensen doen.

Komend weekend staat een uitbezoek aan onze vrienden van d’n Hoazepot op het programma. Zondag ontvangen we enorm veel Knollevreters en Knollevreterinnekes, Rommelpotters en Romelpotterinnekes, bevriende verenigingen, orkesten en andere carnavalsliefhebbers op ons eigen Bruisend Knollebal in Café Het Raadhuis. Aansluitend wordt de Boerenbruid traditiegetrouw los geschoten.
Het wordt een aaneenschakeling van hoogtepunten. De voorbereidingen lopen al vele weken, deze week de puntjes op de i en we zijn er helemaal klaar voor. Vanaf zondag is dan niet alleen de Boerenbruid los, maar ook onze eerste eigen JEUGDRAAD. Hoe fantastisch is dat!

We vieren carnaval met het thema: As gij goat, gòk meej! Nou, wij goan, goadde meej?

Tot snel, tot Alaaf!

Prins Vincent d’n Irste

nieuwsgeel

STEENTJE BIJDRAGEN